Fietsen met een armprothese

Fietsen met een arm amputatie

Bij Moveable staan we voor beweging. Daar hoort fietsen natuurlijk bij! Waar moet je op letten?

 • Een goede houding bij het fietsen
 • Voldoende grip en controle over het stuur
 • Voldoende flexibiliteit voor het maken van bochten
 • De veiligheid in kritische situaties

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

 • Fietsen zonder armprothese is vrij gebruikelijk. Niet iedereen met een korte arm gebruikt een armprothese, maar bijna iedereen en zeker de jonge gebruiker fietst wel. Toch is fietsen met één hand niet heel stabiel, vandaar dat vaak de stomp tegen het stuur wordt gehouden. Meestal in een slechte houding, wat op den duur leidt tot rugklachten. En daarbij is er in kritische situaties toch onvoldoende controle. Fietsen zonder enig hulpmiddel is daarom niet de beste oplossing.
 • Een aanpassing aan de fiets, waarbij de stomp bij een veel betere houding van de rug ondersteund wordt, kan de veiligheid en het comfort al duidelijk verbeteren. De aanpassing wordt door de instrumentenmaker of adaptatietechnicus gedaan. Deze oplossing is  beter voor de rug, maar geeft nog steeds weinig controle en werkt niet als je op een andere fiets stapt.
 • Als je dagelijks een prothese gebruikt is het logisch om die ook bij het fietsen te gebruiken. Of dat goed werkt moet je uitproberen. Je ergotherapeut kan daarbij ondersteunen als dat niet direct lukt. Toch zijn er hier soms ook nadelen. Elektronische zogenaamde MYO prothesen zijn vaak vrij stijf, zodat ze niet flexibel genoeg zijn bij het maken van bochten of voor het vasthouden van een wat schuiner stuur. Ook kunnen de MYO-signalen slechter worden als je zweet door het fietsen, waardoor de hand niet meer reageert zoals je verwacht. Als er onverwacht iets gebeurt, kun je de elektronische hand ook soms niet snel genoeg openen.
 • Er zijn ook speciale fietsprotheses voor sportieve fietsers (mountainbiken, BMX, enz.). Zoals  het Free Lock systeem van Stel Orthopedie (www.freelock.nl). Deze wordt op maat gemaakt naar de wensen van de gebruiker.

Fietsen was een belangrijke focus bij de ontwikkeling van de mHand Adapt van Moveable. De mHand Adapt geeft een stevige grip, maar ook veel flexibiliteit, zodat je in de bochten niet gehinderd wordt. En door zijn unieke grijpfunctie neem je de hand heel intuitief van het stuur en pak je het stuur weer vast als er iets gebeurd of als je richting aan wilt geven. Wil je makkelijk en veilig fietsen zonder aanpassingen* aan je fiets? Lees verder hoe je met de mHand Adapt veilig en comfortabel kunt fietsen.

Veilig fietsen met de mHand Adapt

 • Bij het opstappen sluit de hand vanzelf. Je kunt daarbij zelf bepalen hoe stevig de grip moet zijn.
 • Door het flexibele vingermechanisme blijft de grip tijdens het fietsen en sturen steeds optimaal zonder dat je iets hoeft te doen.
 • In de bochten past de mHand Adapt zijn vorm flexibel aan aan de positie van het stuur.
 • En last but not least: in een gevaarlijke situatie kan je de mHand Adapt door zijn flexibiliteit altijd snel van het stuur nemen.

Het verhaal van Giel

"Eerst fietste ik met mijn stomp tegen het stuur maar had weinig controle. Bij een val van de fiets liep ik een botbreuk op. Ik kreeg van mijn instrumentenmaker daarna een speciale fietsprothese, een soort haak. Ik had daardoor meer controle, maar kon het stuur niet snel genoeg loslaten. Na een bijna-ongeluk, waarbij iemand net voor mij een autodeur opende, stopte ik met fietsen.

Bij het testen van de mHand Adapt vroegen jullie mij naar het fietsen en jullie begrepen mijn twijfel. Toch heb ik het geprobeerd, en het voelde heel goed. Ik voel me nu veel veiliger op de fiets"

* Fietsen met de mHand werkt goed met een recht of licht gebogen stuur, maar niet met een stuur onder een rechte hoek, zoals bij een oma-fiets. Heb je geen passende fiets ter beschikking? Bij het testen van de mHand kun je ook gebruik maken van onze speciale Moveable testfiets.

doordacht

Onze protheses zijn ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring.

mensgericht

Het geluk van gebruikers van onze hulpmiddelen staat altijd centraal.

altijd beter

We ontwikkelen onze oplossingen continu door, samen met partners.

"background--lightgrey"