Fietsen met een armprothese

Fietsen met een arm amputatie

Bij Moveable staan we voor beweging. Naast alle andere dagelijkse activiteiten hoort fietsen daar natuurlijk bij! Waar moet je op letten?

 • Een goede houding bij het fietsen
 • Voldoende grip en controle over het stuur
 • Voldoende flexibiliteit voor het maken van bochten
 • Je veiligheid in kritische situaties

mHand Adapt fietsen afslaan
Cycling with arm prosthesis

Hoe gaat dat in de praktijk?

 • Fietsen zonder armprothese is vrij gebruikelijk. Niet iedereen met een korte arm gebruikt een armprothese, maar bijna iedereen en zeker de jonge gebruiker fietst wel. Toch is fietsen met één hand niet heel stabiel, vandaar dat vaak de stomp tegen het stuur wordt gehouden. Dit is geen goede houding, en leidt op den duur tot rugklachten. En  geeft in kritische situaties onvoldoende controle.
 • Een aanpassing aan de fiets, waarbij de stomp bij een veel betere houding van de rug ondersteund wordt, kan de veiligheid en het comfort al duidelijk verbeteren. De aanpassing wordt door de orthopedisch instrumentenmaker of adaptatietechnicus gedaan. Deze oplossing  werkt niet als je op een andere fiets stapt.
 • Het is logisch om je dagelijkse prothese ook bij het fietsen te gebruiken. Of dat goed werkt moet je uitproberen. Je ergotherapeut kan daarbij ondersteunen als dat niet direct lukt. Toch zijn er hier soms ook nadelen.
 • Cosmetische prothesen bieden geen functie om het stuur goed te kunnen grijpen. Je hebt er vaak niet zoveel controle mee. Je moet proberen of dit voor jou voldoende veilig is.
 • MYO armprotheses zijn vaak vrij stijf, zodat ze niet flexibel zijn bij het maken van bochten of bij het vasthouden van een wat schuiner stuur. Ook kunnen de MYO sensoren storingen veroorzaken als je gaat zweten, waardoor de hand niet meer reageert zoals je verwacht. Als er onverwacht iets gebeurt, kun je de elektronische hand ook soms niet snel genoeg openen.
 • Er zijn ook speciale fietsprotheses voor sportieve fietsers (mountainbiken, BMX, enz.). Vaak zijn deze vast aan de fiets gefixeerd, deels ook met een veiligheidskoppeling die bij een val met de fiets losklikt.

Veilig fietsen met de mHand Adapt

 • Bij het opstappen sluit de hand vanzelf. Je kunt daarbij zelf bepalen hoe stevig de grip moet zijn.
 • Door het flexibele vingermechanisme blijft de grip tijdens het fietsen en sturen steeds optimaal zonder dat je iets hoeft te doen.
 • In de bochten past de mHand Adapt zijn vorm flexibel aan aan de positie van het stuur.
 • Voor het fietsen met de mHand Adapt is er geen aanpassing aan de fiets nodig. Dus als je bijv. een keer een OV fiets wilt gebruiken, is dat geen probleem.
 • En last but not least: in een gevaarlijke situatie kan je de mHand Adapt door zijn flexibiliteit altijd snel van het stuur nemen.

Dus als je een prothese zoekt, die je in het dagelijks leven bij allerlei activiteiten kan ondersteunen maar ook ideaal is om mee te fietsen, probeer dan eens de mHand Adapt uit

Het verhaal van Giel

"Eerst fietste ik met mijn stomp tegen het stuur maar had weinig controle. Bij een val van de fiets liep ik een botbreuk op. Ik kreeg van mijn instrumentenmaker daarna een speciale fietsprothese, een soort haak. Ik had daardoor meer controle, maar kon het stuur niet snel genoeg loslaten. Na een bijna-ongeluk, waarbij iemand net voor mij een autodeur opende, stopte ik met fietsen.

Bij het testen van de mHand Adapt vroegen jullie mij naar het fietsen en jullie begrepen mijn twijfel. Toch heb ik het geprobeerd, en het voelde heel goed. Ik voel me nu veel veiliger op de fiets"

Mocht je vragen hebben over het fietsen met een armprothese, klik dan op ondestaande button. Daar vind je een overzicht van veelgestelde vragen en mocht je antwoord er niet bij staan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

* Fietsen met de mHand werkt goed met een recht of licht gebogen stuur, maar niet met een stuur onder een rechte hoek, zoals bij een oma-fiets. Heb je geen passende fiets ter beschikking? Bij het testen van de mHand kun je ook gebruik maken van onze speciale Moveable testfiets.

doordacht

Onze protheses zijn ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring.

mensgericht

Het geluk van gebruikers van onze hulpmiddelen staat altijd centraal.

altijd beter

We ontwikkelen onze oplossingen continu door, samen met partners.

"background--lightgrey"